Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Oktober 2005


Kulturpolitikkens ny-sprog


Uanset hvem der skriver kulturpolitiske programmer, så handler de om åbenhed, mangfoldighed og professionalisme. Amatører er forsvundet ud af kulturpolitikken.

Søndag Aften præsenterer denne gang kulturpolitiske programmer på tre niveauer: hovedstadens, det nordiske og EU's. Kulturprogrammerne skal løse vidt forskellige opgaver og skal tilpasses helt forskellige traditioner og er selvfølgelig meget forskellige. Men der er også klare fællesnævnere.

Københavns kommunes kulturredegørelse har flest formålsbeskrivelser, hvorimod de grænseoverskridende programmer for Norden og EU er ganske kortfattede med formål. Det nordiske program handler især om strukturændringer (begrundet i strukturproblemer), der er ganske lidt om meningen med det hele. Det er mest sprogblomster i stil med at det nordiske samarbejde skal vitaliseres.

Gennemgående er de tre programmer ikke negativt afgrænsende. Der er positive prioriteringer, men disse er gennemgående så intetsigende, at de ikke kan bestå lakmusprøven: kan man sige det modsatte. Hvem vil eksempelvis gå imod, at kultursektoren vitaliseres?

Alle tre programmer gør særdeles meget ud af, at beskrive nødvendigheden af mangfoldighed. Norden: "fremme og værde om et mangfoldigt kulturudtryk". EU's kulturprogram lægger på den ene side "afgørende vægt på den gensidige respekt mellem kulturene og den kulturelle mangfoldighed i Europe". På den anden side skal programmet bruges til at skabe fælles samhørighed i Europa. Københavns kulturredegørelse ser den frodige mangfoldighed som en fordel.

Københavns kulturredegørelse er den eneste, som pointerer, at kunst er lystbetonet og at den offentlige støtte skal være til kunsten som sådan - ikke fordi der er særlige nytteeffekter. I EU-programmet er man optaget af programmets betydning for EU's image. Her er altså et tydeligt nytteformål.

Alle tre programmer er prægede af internationaliseringen. København ønsker at være åben for omverden. Både Norden og EU vil hjælpe med kultureksport og begge programmer er optaget af den indre mobilitet på tværs af landegrænser. Det nordiske kultursamarbejde skal bidrage til at styrke de lokale kulturindustriers konkurrenceevne på det internationale marked.

Ud med amatørerne

Alle tre programmer fokuserer primært på professionelle kunstnere. Amatør nævnes overhovedet ikke i det nordiske eller EU's program. I den københavnske redegørelse nævnes ordet amatør 1 gang, hvorimod ordet professionel nævnes hele 34 gange. Både på børnekulturområdet og på ungdomskulturområdet sætter redegørelsen fokus på professionalisering. Amatører indgår altså ikke i fremtidens kulturpolitik - uanset geografisk niveau. Med Københavns kommunes besværgelser af professionalisering får man nærmest indtryk af, at der ikke er andet end amatører i kommunen.

Alle tre programmer har hensigter om deregulering af bøvlede bureaukratiske systemer.

Plusordene i programmerne er åbenhed, mangfoldighed og professionalisme. Minusordene er uskrevne.

Læs også:
København vil det hele
Hovedstadens helt eget teater
Nyt nordisk kultursamarbejde
Er der armslængde i Norden?
EU's nye kulturprogram

Søndag Aften 10/2005

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.